Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.1.2010, Jan Vítek, aktualita
Společnost Apple jako obvykle do poslední chvíle tajila, čím hodlá obohatit naše životy, ovšem přece jen se vědělo, že půjde o nový tablet. Jenomže pak už se všude objevovaly pouze spekulace, které ukončil až nyní Steve Jobs. Ten asi před...
cheer | 2.2.201013:12
článek: ­"čip A4 schopný si poradit s HD obsahem, jenž ovšem bohužel nepodporuje multitasking­"
­- Panenko skákavá, multitasking je přece zaležitost software, výkonově ho zvládají všechny čipy už dlouho samozřejmě včetně toho použitého v iPad. A iPhone+iPad OS multitasking má jenže uzavřený jen pro privilegované systémové aplikace ­- na pozadí běží internet, mail, hudba, telefonování aj. Jestli se vám to takhle líbí, je věc jiná, ale multitasking to je.
Odpovědět0  0
hacik (44) | 27.1.201021:17
Toto zariadenie nepodporuje multitasking, ma to displej s rozlisenim 1024x768, je vraj na pocit dost tazke ­(zdroj http:­/­/www.engadget.com­/2010­/01­/27­/apple­-ipad­-first­-hands­-on­/­).

Mno, cena je podla mna celkom zaujimava, Apple velmi dobre stavia na jednoduchosti nakupu cez App Store. Z toho maju v sucasnosti obrovske zisky a ruku na srdce, aj budu mat obrovske zisky. Ved z kazdeho dolara vybrateho na App Store maju 30 centov. A to sa vyplati za sprostredkovanie predaja, nie? Skratka sa musi uznat, ze maju dobry biznis model...
Odpovědět0  0
AnonyMouse | 27.1.201022:29
Skutocne uprimne nechapem ludi, ktori su ochotni kupit si podobne zariadenie od firmy ako je Apple. Ved si predsa musia byt plne vedomi ze sa tym zavezuju k tomu, ze budu kupovat takmer o polovicu predrazeny SW ­(vid predchadzajuci prispevok­), bez moznosti volby ineho dodavatela SW ­(iba cez AppStore­).
Aby bolo jasne ­- nic nenamietam proti kvalite HW a OS od Apple. Ale nikdy by som sa dobrovolne nenechal vydierat obchodnymi podmienkami tejto firmy.
Odpovědět0  0
hacik (44) | 27.1.201022:57
Ale ved v tom je prave ta genialita obchodneho modelu Apple. Si zoberte, ze sedite niekde na zastavke­/doma­/na obede, nudite sa, browsujete AppStore­/iTunes­/iBook ­(to je najnovsi obchod ­- mimochodom, ten sa podla mna neujme, pretoze Apple chce predavat elektronicke verzie knih za minimalne 10 USD­). A pri AppStore­/iTunes si poviete: jeden dolar, to je nic. Staci kliknut ­(!­), raz kliknut a zaplatite. Ake jednoduche, nie? A ze ste za mesiac zaplatili za SW­/hudbu obrovske prachy si uvedomite az pri mesacnej fakture. Potom si poviete, ze budete setrit. Mno a potom sa zacnete nudit a je to cele odznova :­-­) Skratka, ludia su omameni jednoduchostou, pri nakupe zariadenia si urcite nie su vedomi toho, kolko minu na softver­/hudbu.
Odpovědět0  0
dablo | 28.1.201011:16
v princípe súhlasím, jedná sa o business model ktorý nenápadne vyťahuje peniaze z vrecka. S iBookstore je to trochu inak ­- pri jeho predstavovaní bolo jasne vidieť ceny 5 USD nie 10 USD. A to už môže byť zaujímavé. Je to len polovica z bežného CD, ktorých sa predáva kvantum...
Odpovědět0  0
Formul | 28.1.20100:28
na druhou stranu si vezmi, že jsi indie developer ­- není tak snadné dostat svůj produkt k milionům zákazníků za 100 USD­/rok + marži ... apple si sice ukrojí svůj kus, ale pro zákazníka zajistí, že software projde alespoň nějakým sítem kvality a vývojáři zas marketing a prostor s neomezeným bandwidth pro umístění své aplikace
Odpovědět0  0
hacik (44) | 28.1.20100:56
S tym, ze malí developeri maju urcitu sancu dostat sa k peniazom suhlasim. Na druhu stranu, kdesi som cital, ze ani to nie je med lizat a okrem driny je treba stastie ­(ostatne, staci sa pozriet, co sa najviac predava ­- vacsinou somariny­). A pokial ide o sito kvality, tak ako sa ukazuje, Apple hlavne trieska po prstoch tym, ktori by chceli vytazit z iPhonu viac, nez je Apple mile ­(napr. zakazanie VoIP na iPhone a podobnych funkcii, ktore by Apple v konecnom dosledku znizili zisk­). Aby som to zhrnul, asi sa zhodneme, ze vziat si 30 % zo zisku ­(hrubeho­) je privela za sprostredkovanie. Alebo sa v tom nezhodneme? Neber ma zle, ja stale opakujem, ze v konecnom dosledku je tento biznis model Apple genialny, akurat sa divim, ze im na to aj ti developeri skocia. Ved bez nich by bol aj ten iPhone predrazeny pristroj, ktory toho za tie peniaze zas az tak vela nevie. Prave vdaka dodatocnym moznostiam je iPhone vynimocny. A ako sa vyvojarom Apple za to odvdacilo? Zoberie im 30 % z prijmov.
Odpovědět0  0
Pavel F. | 29.1.201013:10
30% se Vám zdá moc? Že provozují AppStore, reklamu, mají zajištěné odběratele... Tak jděte na Handago, Palmgear, kde si s klidem řeknou o 50% z prodejů a ani nemrknete. Děkuji, nechci. Jako vývojář dám rád 30% Applu, že se o mě postará, zajistí mi prodejní kanál ­(všude jinde je to jeden z x, tady je AppStore jenom jeden­), postará se o distribuci a při schvalování mi aplikaci i otestuje, takže je šance, že chybu opravím dřív, než se aplikace dostane k lidem.
Takže asi tak...
Odpovědět0  0
AnonyMouse | 29.1.201018:02
No, je to super ­- ako ste sa tu zisli sami stastni pouzivatelia ­(a vyvojari­). Zabudate vsak na jednu ­- a to zasadnu ­- malickost. Uzivatel ­(a ani vyvojar­) NEMA NA VYBER! Bud si vyberie z ponuky na AppStore, alebo ma proste smolu. Ziadna alternativa neexistuje. A pritom by stacila malickost ­- umoznit pouzivatelom, aby si stiahli softwer aj z inych zdrojov. Predsa ked je ten AppStore taky super a vsetci su stastni, ze ho maju tak by to nemalo nijak poskodit biznisplan firmy Apple.
A este jedna poznamka k vyvojarom: budete taki stastni aj vtedy, ak vam Apple odmietne zaradit vas SW do AppStore ­(a vas biznis tym prakticky skoncil, lebo inu moznost ako dostat SW k uzivatelovi nemate­)???
Odpovědět0  0
Pavel F. | 30.1.201014:32
Mám na výběr: Nemusím pro ně dělat. Apple si hlídá svůj kompletní ekosystém okolo iPhone ­(je to jeho právo­) a na začátku vývoje souhlasím s podmínkami Applu. Pokud se mi to nelíbí, mohu jít jinam, například vyvíjet pro Android nebo WM a neztrácet čas vývojem pro iPhone. iPhone není jediná mobilní platforma.
Odpovědět0  0
AnonyMouse | 30.1.201016:59
...a aj ja mam na vyber ­- nemusim od nich nakupovat. A aj to robim. Ako som uz uviedol vyssie ­- nemam nic voci kvalite ich HW a ­(mozno­) aj SW, ale ich pristup k zakaznikovi odmietam akceptovat.
Odpovědět0  0
hacik (44) | 29.1.201018:29
Porovnanie platforiem na distribuciu softveru mozete najst tu: http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/List_of_digital_distribution_platforms_for_mobile_devices
Tych Vami uvadzanych 50 % je prehnane cislo. Na druhu stranu, ak sa pozriete na predajnost aplikacii v odkaze, vidite, ze jediny, kto naozaj predava, je AppStore. Ale vo vseobecnosti mate pravdu v tom, ze su to vsetko zlodeji. Ja by som im nedal tolke percenta ­(navyse 30 je z hrubeho prijmu, cize zo zvysnych 70 % musite zaplatit este vyvoj­). Suma sumarum, moze vyvojarovi zostat z dolara v ruke menej ako Apple. A kto robi skutocnu hodnotu? Vyvojar, nie distributor. Pokial ide o kontrolu kvality, uvediem priklad: V aplikacii Math Ref ­(9­-ta najviac predavana aplikacia vo svojej kategorii­) su chyby ­(zdroj: http:­/­/www.theiphoneblog.com­/2009­/05­/03­/app­-review­-math­-ref­-iphone­/­). Takze, aby som to zhrnul, je pekne, ze existuju distribucne kanaly, ale byt ja vyvojar, tak to predavam priamo. Pre Symbian, Windows Mobile a Android.
Odpovědět0  0
Pavel F. | 30.1.201014:42
Vy mi připomínáte diskuzi ze Škodovky, zda je důležitější dělník nebo kravaťák­/obchodník­/management. :­-­) Prostě obě strany se potřebují. Když zkouknete tu tabulku, tak 30% patří mezi průměr, takže netuším, proč zrovna Applu se toto vyčítá.
Ohledně těch chyb, neměl jsem na mysli, že kontrola Applu nás zbaví chyb, ale pomáhá eliminovat, což je určitě lepší než nic.
A co se týče poslední věty, pokud budete vývojář, tak byste umřel hlady. Radši dám 30% někomu, kdo mi upraví cestu k uživateli. Není důležité vyrobit, ale prodat. Například u nás připadá 80 instalací z Android marketu na cca. jednu mimo market.
Odpovědět0  0
hacik (44) | 31.1.201012:59
Robotnik zo Skodovky bez managementu auto preda. Management bez robotnika auto nepreda. Okrem toho, diskutujeme o digitalnych produktoch a tie su specificke, porovnavajme teda len v tejto oblasti.

Pokial ide o to vycitanie Applu, ako som pisal skor, AppStore je jediny, ktory skutocne predava. Ako vidite, pri ostatnych tento model nefunguje ­(mozno prave preto, ze vyvojari a uzivatelia tychto platforiem do takehoto modelu nechcu ist­).

Pokial ide o poslednu vetu, nemusite byt vyvojar. Robte nieco ine. Ja som vystudoval MFF UK, ale kedze sa obavam, ze by som ako financny analytik v banke­/poistovni mohol byt tlaceny k tomu, aby som okradal ludi ­(povedane v moralnej, nie legalnej rovine­), tak to nerobim. Miesto toho som SZCO ­(cesky OSVC­). Moje kredo je nepodporovat svine. A to pan Pavel F., pokial budete robit vyvoj pre iPhone­/kupovat dane produkty, z mojho pohladu robit budete.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.